Mag ik mij even voorstellen?

MasterChef 2015

Na mijn deelname aan MasterChef besloot ik dat het tijd werd om het roer om te gooien en als zelfstandig ondernemer mijn passie over te brengen op anderen.
Mijn ultieme doelstelling is, dat het spreekwoord “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet” plaats maakt voor mijn overtuiging:

“Proef de wereld . . . Geniet het leven”

Koken doe ik al van kleins af aan, maar mijn echte passie voor koken is ontstaan vanuit mijn liefde voor wijn.
Na een aantal proeverijen te hebben bezocht, werd de drang naar kennis over deze mooie druivensapjes groter en groter. Van basiscursus via diverse ontdekkingstochten tot enige jaren geleden het wijnbrevet. Maar een wijn wordt nog mooier bij een passend gerecht, dus besloot ik mijn cooking skills wat op te vijzelen.Chocolademousse met houtgelagerde Sake

De cursus “Koken naar wijn” door het Wijninstituut en diverse Masterclasses hebben ervoor gezorgd dat ik mijn twee passies: goed eten en een mooi glas wijn, nog dichter bij elkaar kan brengen.
Immers: goede spijs verrijkt de wijn en goed gekozen wijn is de kroon op het eten.
Mijn uitdaging blijft om steeds tot de ultieme wijn-spijs combinatie te komen.

Ik haal mijn inspiratie vooral uit de vele mooie producten die ik tegenkom, maar ook volg ik zelf nog regelmatig workshops en masterclasses om steeds iets vernieuwends te kunnen bieden, zowel in mijn workshops en demo’s als in mijn Small Bites en Private Dining.
Slow Escargots
Ik stel zeer hoge eisen aan kwaliteit en maak dan ook uitsluitend gebruik van hoogwaardige producten: o.a. groenten van Rungis en uitsluitend vlees van dieren die zelf ook een goed leven hebben gehad, zoals de met passie gekweekte slakken van Slow Escargots. Daarbij gebruik ik zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten en volg de vis-kalender om geen bedreiging te vormen voor de visstand.

Om de absolute versheid te kunnen garanderen, stel ik mijn Culi Bites ter plaatse samen, waarna deze per ronde uitgeserveerd kunnen worden.
Verser kan bijna niet!
la-gontarde-5
In 2016 heb ik een onvergetelijke ervaring opgedaan op wijndomein La Gontarde in Frankrijk. Bij deze bijzonder mooie wijnen heb ik gedurende 4 weken verschillende gastronomische 5-gangen lunches mogen verzorgen voor 24 tot 40 personen.

De keuze voor mijn handelsnaam is afgeleid van een wijn die aansluit bij mijn eigen naam, met achterliggende prachtige legende: Est! Est!! Est!!!
(Liefhebbers kunnen deze – tot de verbeelding sprekende – legende elders op de pagina lezen).

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Est! Tastings
wat staat voor: Hier (bij Esther) moet je zijn om bijzondere dingen te proeven!

Ik wens een ieder veel kook- en proefplezier.

Salute!
Salute!
Esther Senden
Culi Coach

De legende van Est! Est!! Est!!!

Est! Est!! Over Est!_12Est!!! di Montefiascone is een witte wijn uit Lazio, Italië, gemaakt van de druivensoorten Malvasia Bianca, Trebbiano Giallo en Trebbiano Toscano. De wijn is echter vooral bekend om de legende die aan de naam verbonden is.

In het jaar 1111 was het keizerlijk gevolg met de Duitse bisschop Johannes Defuk naar Rome voor de kroning van Hendrik V tot Keizer van het Heilige Roomse Rijk. De bisschop stuurde zijn schenker Martin vooruit om een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat Martin, wanneer hij een goede herberg gevonden had, “Est” (“hier is het”) op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij “Est! Est!” op de deur schrijven.
Even voor Montefiascone zag de bisschop evenwel een herberg waar op de Over Est!_13deur was geschreven:
“Est! Est!! Est!!!”.
Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Defuk hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken.
Defuk is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood.
Hij werd begraven in San Flaviano, één van de kerken van Montefiascone.

Op zijn grafsteen staat nog steeds te lezen:Over Est!_14
“Est Est Est Propter nimium est hic IO Defuk Dominus meus mortuus est”, hetgeen betekent:
“Est Est Est, na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Defuk hier gestorven”.

De bisschop liet Montefiascone zijn hele vermogen na op voorwaarde dat er ieder jaar op zijn sterfdag een fles wijn op zijn graf werd leeggeschonken.
Dit was enkele eeuwen lang inderdaad een traditie in het dorp.

Proef de wereld . . .
Geniet het leven

Mijn culinaire achtergrond:

Deelname kookprogramma’s op TV Opdrachtgever
2015 MasterChef Holland 2015 SBS6
2010 Wie is de Chef? RTL4
Diploma’s / Certificaten Opleider
09/2016 Sushicursus door Arjan Siemerink – Culinair chef bij Yama products TeesT Culinaire Opleidingen
04/2016 Pastacursus door Giovanni Don Anselmo D’Apice – Kok / Culinair journalist TeesT Culinaire Opleidingen
11/2015 Vleescursus door Gertjan Kiers – Demoslager TeesT Culinaire Opleidingen
09/2015 Broodcursus door Edwin Klaasen – Desemenzo TeesT Culinaire Opleidingen
09/2015 Pizzacursus door Simon Giacotto – Viva la Pizza TeesT Culinaire Opleidingen
11/2015 Workshop Hammen met been / Ham snijden Cati Gómez – Maestra Cortadora
2015 Gedistilleerd vignet La Causerie
2010 Koken naar wijn Het Wijninstituut
2006 SWEN 2 Wijnbrevet
(m.i.v. 2015: SDEN 3)
Wijnacademie
2005 Basiscursus Wijnkennis Het Wijninstituut
Masterclasses & Workshops Chef Restaurant
2016 Joan Roca El Celler de Can Roca ***
2015 Cees Helder – Culinair Expert Voormalig restaurant Parkheuvel ***
2015 Niven Kunz Niven *
2015 Quique Dacosta Quique Dacosta ***
2014 Mis en Place
door Onno Kokmeijer
Ciel Blue **
2013 + 2014 Kook- en Snijtechnieken & Presentatie door Peter Lute Lute
2010 Wine & Cooking
door Erik van Loo
Parkheuvel **

▼       Fotogalerij       ▼

© Copyright - Est! Tastings 2018 - Website: www.studiocarpediem.nl